Introductie

Youth for Human Rights zet zich in voor de bekendmaking van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. ...

Open deze pagina
introimage
6 t/m 8 sept: International Youth Summit in Brussel

Het is inmiddels alweer een maand geleden. Een maand geleden dat ik in Brussel stond om Nederland te vertegenwoordigen op de 10th Annual International Human Rights summit, georganiseerd door Youth for Human Rights. Het was een eer om één van de jongeren uit de 30 aanwezige landen uit alle continenten van de wereld te zijn. Ik bevond me in een interculturele omgeving met allerlei andere jongeren die ook de wereld willen veranderen. En dat was inspirerend.

Niet alleen waren er inspirerende jongeren met grote potentie, ook waren er ‘de ervaren volwassenen’ waarvan we veel hebben geleerd. Politici, activisten, mensenrechten verdedigers, VN-ambtenaren, ze waren er allemaal. Veel variatie op de aanwezigheidslijst dus, maar we deelden allemaal hetzelfde doel: het bekendmaken van de mensenrechten in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan jongeren in het onderwijs.

Op de officiële dag van de summit was het voor de jongerenvertegenwoordigers de ‘time to shine’. De meesten van ons hadden een speech voorbereid die we in een aantal minuten mochten presenteren. Het onderwerp was voor iedereen ‘how I forwarded human rights in my local community’. Zo sprak ik bijvoorbeeld over mijn vrijwilligerswerk en over het belang van jongerenparticipatie. Dat was spannend; het was de eerste keer dat ik speechte voor zo’n groot en belangrijk publiek. Maar het ging fantastisch!

En ik keek toe. Ik keek naar alle geweldige, inspirerende speeches van de andere jongerenvertegenwoordigers. Ik kwam te weten hoe zij voor mensenrechten strijden en waar zij in geloven. Vervolgens luisterden we aandachtig naar de ervaren politici en activisten. De mensen die al jarenlang hun leven hebben toegewijd aan het beter maken van de wereld. Volgens mij zijn wij allemaal wereldverbeteraars. Jong, oud, uit Nederland, de VS, Japan, Mexico, Rusland, Indonesië, Denemarken en zo uit nog tientallen andere landen.

Al met al kan ik dat weekend in Brussel één van de meest inspirerende weekenden van mijn leven noemen. Natuurlijk is mijn 17-jarige bestaan ook nog niet zo lang, maar dat is alleen maar goed. Nog veel meer jaar te gaan om me in te zetten voor mensenrechten: te beginnen als een kersverse jongerenvertegenwoordiger voor Youth for Human Rights Nederland.

Waarom? Dit stuk uit mijn speech zegt genoeg:

'A lot of young people in my country feel like they don't believe they can change anything, because human rights violations are far away from them. But as the wise Mahatma Gandhi once said, 'Be the change you want to see the world'. Because it's true that young people are the leaders of tomorrow, but they can also be the leaders of TODAY.'

Andre Damian, jongerenvertegenwoordiger Youth for Human Rights Nederland

Contactgegevens

Spijkerboor 3
8607 KA  Sneek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK:1111881 

© 2011 Jongeren voor de Mensenrechten / Webdesign door Newspectives