Introductie

Youth for Human Rights zet zich in voor de bekendmaking van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. ...

Open deze pagina
introimage
Debat: living under Drones

Op 19 februari vond het debat 'Living Under Drones' plaats in het Humanity House, in samenwerking met PAX Nederland en Reprieve, een Engelse organisatie die onder andere inzet voor mensen die veroordeeld zijn tot de doodstraf. Fleur Arkesteijn was er namens Youth for Human Rights bij aanwezig. Lees hier haar verslag.

Het debat werd geleid door Miriam Struijk van PAX. Haar collega, Wim Zwijnenveld, was de eerste spreker. Hij begon uit te leggen wat drones precies zijn, wat de impact van een drone-aanval is, wat de constante aanwezigheid van de dreigende, rondcirkelende drones doet met de bevolking,  en met het uit de weg ruimen van een groot misverstand: in de media wordt stellig gerefereerd naar drones als veilige wapens die richten met chirurgische precisie. De drone wordt afgeschilderd als het wapen van de toekomst, een soort robot-scherpschutter, die alleen het doel raakt. De realiteit is anders: rapporten van verschillende NGO's en de universiteit van Stanford wijzen uit dat het aantal burgerslachtoffers in de duizenden loopt.

Kat Craig, legal director van Reprieve, vertelt over haar strijd om de andere kant van de medaille aan de wereld te laten zien. De drone-aanvallen zijn verre van transparant, en het is lastig te stellen wie eindverantwoordelijk draagt. Obama heeft zich in zijn speeches steeds verontschuldigd aan de nabestaanden van onschuldige slachtoffers en zijn medelijden betoogd. Een schuldbetuigenis is echter nog geen gerechtigheid.  

Ze introduceert daarna de broers Noor en Kareem Khan, die hun broers en vader, onschuldige burgers, verloren door een drone-aanval. Zij klagen de CIA aan voor doodslag en het plegen van oorlogsmisdaden.  Kareem sprak over het trauma van het verliezen van zijn broer en vader. Ook vertelde hij over het verlammende effect dat de drones hebben op het alledaagse leven van de burgers. Mensen zijn angstig en durven hun huis niet uit.

De advocaat van de broers, die tevens functioneerde als tolk, vertelt over de recente kidnapping van Kareem Khan, in een poging hem tot zwijgen te brengen. Op 14 februari kwam hij vrij, en is hij dapper genoeg alsnog op te staan en zijn verhaal te doen.

Noor Behram, een fotograaf en journalist uit Pakistan, maakte ook diepe indruk op me, met de foto's die hij omhoog hield van diverse kinderen die hun ouders, familie en vrienden verloren hadden, en foto's van kinderen die zelf om zijn gekomen door de drone-aanvallen.  In de media wordt dit deel van de drones zwaar onderbelicht.

Harry van Bommel van de SP sloot af door te vertellen over het Nederlands beleid ten opzichte van drones en zijn eigen standpunt te belichten. Hijzelf spreekt zich uit tegen de Amerikaanse drone-aanvallen, maar zegt dat het gebruik van drones op zich onvermijdelijk is in de toekomst. Hij roept op het gebruik van drones te reguleren en transparanter te maken. Ook moet er verantwoording afgelegd worden aan bijvoorbeeld de Verenigde Naties door de gebruiker. Niet alleen om de Pakistaanse bevolking te beschermen, maar ook om een voorbeeld te stellen voor andere landen, die ongetwijfeld zullen volgen in het gebruik van drones.  

Eigenlijk zijn alle sprekers het er over eens dat er maatregelen getroffen moeten worden rondom het gebruik van drones. Of het nu om de onbewapende drones gaat die informatie verzamelen, ten laste van de privacy van de Pakistaanse bevolking, of de bewapende drones, die de dood van meer dan tweeduizend burgerslachtoffers betekenden.

De aanwezigheid van drones in Pakistan schendt meerdere mensenrechten:  in het extreemste geval het recht op leven, maar in ieder geval het twaalfde mensenrecht: het recht op privacy. Wanneer je de verhalen hoort van de bewoners zelf, en je je voorstelt wat het zou betekenen als wij voortdurend bespied zouden worden door robots in de lucht, die je ook nog eens het leven zouden kunnen kosten, lijkt dat een tafereel uit Room 101 uit Orwells 1984.  Onze privacy lijkt keer op keer ondergeschikt aan de veiligheid of bescherming die we daarvoor hopen terug te krijgen.  De offers die we brengen in naam der veiligheid, lijken groter en de lijnen lijken soms te vervagen, maar de angstige sfeer die de Pakistaanse sprekers ervaren, lijkt me een brug te ver. Diverse Europese landen onderzoeken momenteel de toepassingen van drones voor grensbescherming en surveillance van eigen burgers.

Moderne oorlogsvoering kan in zekere zin baat hebben bij het gebruik van drones, mits ze zo zouden functioneren als er af en toe beweerd  wordt.

Het gebruik van drones lijkt veiliger voor soldaten, maar het is maar de vraag of de bevolking, de mensen die de soldaten uiteindelijk pogen te beschermen, er baat bij heeft.

Contactgegevens

Spijkerboor 3
8607 KA  Sneek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK:1111881 

© 2011 Jongeren voor de Mensenrechten / Webdesign door Newspectives