Over Youth for Human Rights NL

De stichting Youth for Human Rights Nederland bestaat sinds begin 2006. Wij zijn een dochterorganisatie van het Amerikaanse Youth for Human Rights International (YHRI), dat in 2001 in Los Angeles werd opgericht door Dr. Mary Shuttleworth.

Onze doelstelling

Aan de hand van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens jongeren te leren wat mensenrechten zijn en hen te inspireren zich actief in te zetten voor vrede en tolerantie.

Onze doelgroep

Wij richten ons met name op scholieren en studenten van het middelbaar en hoger onderwijs, omdat deze groep dicht bij de volwassenheid staat en straks mede de toekomst bepaalt. 

Een kort stukje geschiedenis

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd in 1948 door alle lidstaten van de Verenigde Naties ondertekend. Bij ondertekening werd afgesproken deze rechten overal ter wereld te onderwijzen, zodat er een generatie later minder oorlog en meer tolerantie zouden bestaan. Kijken we naar de wereld om ons heen dan moeten we echter helaas concluderen dat daar weinig van terecht is gekomen.

Ontstaan van Youth for Human Rights International

Youth for Human Rights International (YHRI) werd in 2001 in Los Angeles opgericht door Dr. Mary Shuttleworth.

Mary Shuttleworth werd geboren in het onstuimige Zuid Afrika, waar de apartheid destijds nog onderdeel uitmaakte van de wet. Als kind speelde ze met kinderen van alle culturen en er was voor haar geen verschil tussen blank of zwart. Pas toen ze ouder werd vielen haar de bordjes 'alleen voor blanken' op en daarmee ontstond haar innerlijke drang om zich te verzetten tegen elke vorm van discriminatie. Mary werd lerares en verhuisde naar Amerika, waar ze haar doctorstitel haalde. Na een aantal jaren hoofd van een school in Los Angeles te zijn geweest, besloot ze haar jarenlange ervaring in het onderwijs te verbinden met haar passie voor mensenrechten.

Onder haar leiding is YHRI uitgegroeid tot een organisatie die in meer dan 100 landen actief is en met vele andere plaatselijke groeperingen en organisaties als Amnesty en de VN samenwerkt. In september van elk jaar wordt door YHRI een Internationale Human Rights Conferentie georganiseerd. Van over de hele wereld worden hiervoor niet alleen jongeren uitgenodigd die zich voor YHRI of de mensenrechten in het algemeen hebben ingezet, maar ook vele opinieleiders en voorvechters van de mensenrechten. In de maanden maart/april maakt Mary Shuttleworth jaarlijks een wereldtournee waarbij ze landen over alle continenten bezoekt om mensenrechten educatie op de kaart te zetten. Meer informatie over YHRI en Mary Shuttleworth is te vinden op de internationale website.

Materialen

Om de mensenrechten op een leuke manier onder jongeren bekend te maken, heeft YHRI aansprekend lesmateriaal ontwikkeld. 

De kern van ons lesprogramma is de DVD 30 Rights, 30 Ads. Op deze DVD komen alle 30 rechten uit de Universele Verklaring tot leven. In korte clips, niet langer dan een minuut per stuk, wordt de essentie van elk recht meteen duidelijk. 

Op dezelfde DVD staat ook het rapnummer UNITED. Dit aanstekelijke rapnummer wordt ondersteund door een ijzersterke videoclip die op ontroerende wijze laat zien hoe we met elkaar op kunnen komen voor de mensenrechten.

In 2011 is de Story of Human Rights uitgekomen, een film van 20 minuten over de geschiedenis en het ontstaan van de mensenrechten.

Rechts van deze pagina kun je al deze videos bekijken. 

Daaromheen heeft YHRI een lesprogramma ontwikkeld rond de Universele Verklaring, met volledig uitgewerkte lesplannen, achtergrondinformatie en inspirerende verhalen van voorvechters van de mensenrechten. Dit lesprogramma is uitgebracht als het Human Rights Handbook – dat als pakket met de DVD en 30 mensenrechtenboekjes door leerkrachten gratis te bestellen is via de website van YHRI.  

NIEUW: Vanaf 2014 is het lesprogramma met alle lesplannen online beschikbaar! De materialen kunnen door leerkrachten worden gedownload om direct mee aan de slag te gaan. Op de internationale website zijn de Nederlandse lessen te vinden. 

Voor de ontwikkeling en wereldwijde distributie van alle lesmaterialen wordt YHRI gesponsord door de Church of Scientology International in Los Angeles.

Oprichting Stichting Youth for Human Rights Nederland

Sinds Mary Shuttleworth in 2001 met haar missie om de mensenrechten te promoten is gestart en tijdens haar wereldtournees vele contacten en verbindingen heeft gelegd, zijn er wereldwijd meer dan 100 dochterorganisaties van YHRI actief. Iedere organisatie bepaalt haar eigen beleid maar gebruikt wel de materialen van YHRI en voert ook diens logo. De Stichting Youth for Human Rights Nederland werd in 2006 opgericht. Wij proberen de materialen zo breed mogelijk onder de aandacht van jongeren te brengen en richten ons met name op leerlingen van het middelbaar onderwijs, MBO en HBO. 

In Nederland heeft de première van een aantal van de mensenrechtenclips plaatsgevonden in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De waarde van dit nieuwe educatieve materiaal wordt door steeds meer scholen ingezien. Naast voorlichting en projecten op scholen, doen we ook mee aan evenementen en houden we handtekeningenacties om de 30 mensenrechten bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

We zijn een algemeen nut dienende instelling en bestaan uitsluitend uit vrijwilligers. Kun je de waarde van deze campagne inzien en wil je ons helpen? Ga dan naar Help mee om te zien hoe je dat kunt doen!

Contactgegevens

Spijkerboor 3
8607 KA  Sneek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK:1111881